Beton storten? Een mal is altijd noodzakelijk!

  • Geplaatst op
  • Door Stefan Molders
Beton storten? Een mal is altijd noodzakelijk!

Beton kan vandaag de dag voor zeer veel uiteenlopende doelen worden gebruikt. Toch heerst er nog steeds de nodige onduidelijkheid over hoe bepaalde artikelen van beton precies tot stand komen. In het bijzonder vragen mensen zich af of er voor het storten van beton steevast een mal vereist is of niet. Wanneer het gaat om het realiseren van een bepaalde vorm is dit uiteraard altijd een vereiste. Alleen door gebruik te maken van een dergelijke mal kan er namelijk voor worden gezorgd dat het beton goed op haar plaats blijft waardoor een prima eindresultaat kan worden gerealiseerd. Wilt u hier graag meer over weten? Lees dan snel verder en ontdek alles over het gebruik van een mal bij de storting van beton.

Een mal uit verschillende materialen

Veel mensen denken dat er voor het storten van beton steevast gebruik wordt gemaakt van een mal van hout. Uiteraard kan er van dit materiaal gebruik worden gemaakt, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden beschikbaar. Wist u bijvoorbeeld dat u naast een houten bekisting eveneens kunt kiezen voor een mal bestaande uit staal of zelfs kunststof? De keuze van het materiaal zal uiteindelijk ook mede bepalend zijn voor de kostprijs die de mal in kwestie met zich meebrengt. In bepaalde omstandigheden is het bovendien ook aan te raden om gebruik te maken van bijvoorbeeld een stalen mal in vergelijking met een uitvoering van hout. We kunnen dan ook gerust stellen dat de keuze van de mal sterk afhankelijk is van het betonproduct in kwestie dat moet worden gerealiseerd.

Wat is de exacte functie van een mal bij beton?

De functie van de mal is er voor te zorgen dat het beton op haar plaats blijft waardoor ze een bepaalde vorm kan aannemen. Bovendien krijgt ze op deze manier de tijd om goed uit te harden waardoor de uiteindelijke kwaliteit kan worden gewaarborgd. Van zodra het beton voldoende is uitgehard wordt er voor gekozen om de bekisting te verwijderen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van zogenaamde systeembekisting kan deze opnieuw worden gebruikt. Dat geldt evenwel niet voor elke mal of bekisting.

De opkomst van de polyester mal

Een traditionele mal voor beton is doorgaans gemaakt van hout of staal. Vandaag de dag lijkt er echter nog een zeer interessante mogelijkheid op de markt terug te vinden te zijn. Het gaat hierbij om een mal die wordt gemaakt van polyester. De voordelen die aan een dergelijke mal verbonden zijn, zijn dan ook alles behalve onaanzienlijk. We hebben ze voor u even speciaal op een rijtje gezet:
 

1. Er is sprake van minder uitval van gestorte producten
2. Een polyester mal beschikt over vormvrijere eigenschappen in vergelijking met een traditionele of stalen mal
3. Ze realiseert een prachtig product van beton tot in het kleinste detail
4. De nabewerkingstijd wordt door het gebruik van een polyester mal aanzienlijk beperkter gehouden
5. Men beschikt over meer mogelijkheden op vlak van oppervlaktestructuren
6. Een polyester mal is slijtage vast waardoor ze heel wat sterker is dan een gewone mal
7. Meerdere lossingen uit één enkele mal zijn mogelijk

Is er voor elk betonproduct een mal vereist?

Bovenstaande maakt het eigenlijk reeds duidelijk, vooraleer er een bepaald product uit beton kan worden gerealiseerd dient er altijd gebruik te worden gemaakt van een bepaalde mal. Het is bovendien erg belangrijk dat deze mal in perfecte staat is om te voorkomen dat het uiteindelijke product bijvoorbeeld schade of onjuistheden vertoont. Hoe dan ook, voor welke van de verschillende betonproducten uit het assortiment hier bij Betondingen.nl u uiteindelijk ook kiest, u kunt er zeker van zijn dat er bij de realisatie er van gebruik is gemaakt van een bepaalde mal.