Maak kennis met deze verschillende soorten legverbanden voor het leggen van je bestrating

  • Geplaatst op
  • Door Betondingen
Maak kennis met deze verschillende soorten legverbanden voor het leggen van je bestrating

Als je besluit om je oprit, terras of tuinpad te bestraten, sta je voor een belangrijke keuze: het legverband van de stenen. Dit is niet alleen cruciaal voor de uitstraling van je bestrating, maar ook voor de stevigheid en duurzaamheid ervan. In dit artikel ontdek je de verschillende soorten legverbanden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw project.

Halfsteens- en elleboogverband

Waalformaat stenen zijn smal en lang, wat ze ideaal maakt voor het leggen in een traditioneel halfsteensverband. Dit verband is eenvoudig en snel te leggen, waarbij elke steen voor de helft over de twee eronder ligt. Het resultaat is een strakke en tijdloze uitstraling, geschikt voor vrijwel elke setting.

Een variant op het halfsteensverband is het elleboogverband, dat ook wel wordt gebruikt voor een speelser effect. Bij dit verband worden de stenen in een hoek van 45 graden gelegd, wat een dynamisch en visueel interessant patroon creëert. Het is ideaal voor paden en terrassen waar je een unieke draai aan wilt geven.

Het blokverband

Het blokverband is perfect als je van een moderne en strakke look houdt. Hierbij plaats je de tuintegels in vierkante of rechthoekige blokken naast elkaar. Dit verband is bijzonder geschikt voor grotere oppervlakken zoals opritten of pleinen, omdat het een rustige en geordende uitstraling geeft. Bovendien biedt het een goede stabiliteit, waardoor het een praktische keuze is voor gebieden met veel verkeer.

Het visgraatverband

Het visgraatverband is een klassieker voor gebieden waar veel wordt gelopen of gereden. De stenen worden onder een hoek van 45 of 90 graden ten opzichte van elkaar gelegd, wat een opvallend en sterk patroon oplevert dat goed bestand is tegen verschuivingen. Dit verband is ideaal voor opritten en parkeerplaatsen, omdat het niet alleen mooi is, maar ook functioneel door de hoge stabiliteit.

Het wildverband

Als je op zoek bent naar een meer organische en natuurlijke uitstraling, dan is het wildverband de perfecte keuze. Dit legverband combineert stenen van verschillende formaten in een ogenschijnlijk willekeurig patroon. Het resultaat is een levendig en gevarieerd oppervlak dat de aandacht trekt. Het wildverband is ideaal voor tuinpaden en terrassen, waar je een ontspannen en natuurlijke sfeer wilt creëren.

Waar moet je op letten?

Bij het kiezen van het juiste legverband is het belangrijk om niet alleen de uitstraling in overweging te nemen, maar ook de functie van de bestrating. Sommige verbanden zijn sterker en geschikter voor gebieden met zware belasting, terwijl andere meer geschikt zijn voor voetverkeer. Bovendien kan de keuze van het legverband de hoeveelheid snijwerk en dus de complexiteit en kosten van je project beïnvloeden.

Het leggen van bestrating is een kunst op zich. Door de juiste keuze te maken in het legverband, kun je niet alleen de levensduur van je bestrating verlengen, maar ook een prachtige toevoeging aan je buitenruimte creëren. Of je nu gaat voor de klassieke charme van het halfsteensverband, de strakke uitstraling van het blokverband, of de natuurlijke schoonheid van het wildverband, er is altijd een patroon dat past bij jouw smaak en behoeften.