Ontdek de verschillende soorten beton

  • Geplaatst op
  • Door Betondingen-Dirk
Ontdek de verschillende soorten beton

Wanneer u wenst te werken met beton is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat er op de markt verschillende soorten beton zijn terug te vinden. We onderscheiden op dit vlak de gewone betonmortel van het snelbeton evenals metselmortel. Bent u van plan om gebruik te maken van beton, maar weet u niet goed welke uitvoering voor u nu precies het meest geschikt is? Lees dan snel verder en ontdek in dit blogartikel welke verschillende soorten beton er op de markt zijn terug te vinden.

Betonmortel voor het realiseren van eenvoudig betonwerk

Moet er eenvoudig betonwerk worden uitgevoerd? In dat geval is het interessant om gebruik te maken van betonmortel. Door gebruik te maken van betonmortel is het onder meer mogelijk om funderingen te realiseren, maar wat verder ook te denken van poeren en lateien? Steeds vaker wordt er tegenwoordig bovendien voor gekozen om een vloer van beton te gieten in huis. Ook voor het gieten van een betonvloer is het interessant om van betonmortel gebruik te maken. Bent u met andere woorden op zoek naar een mogelijkheid om eenvoudige betonwerken te realiseren tegen een zeer interessante prijs? In dat geval is het gebruik van betonmortel zeker en vast een aanrader.

De unieke voordelen van snelbeton

Hier in het assortiment van Betondingen.nl beschikken onze klanten eveneens over de mogelijkheid om gebruik te maken van snelbeton of speedmix. Het betreft een zak met een gewicht van 25kg. Door het in huis halen van dit snelbeton kiest u voor de snelste betonmortel die in ons assortiment is terug te vinden. De toepassingen waar dit type beton voor kan worden gebruikt zijn bijzonder uitgebreid. Denk hierbij aan het vastzetten van palen, maar ook hekwerken, speeltoestellen evenals vlaggenmasten. Door gebruik te maken van snelbeton kunt u er op rekenen dat het object van uw keuze reeds binnen 15 minuten kan worden verankerd.

Kenmerkend voor snelbeton is dat het beton zeer snel hard wordt en bovendien ook niet moet worden gemengd. In een beperkte tijdsduur van amper 2 minuten kunt u de paal reeds loslaten. Binnen amper een kwartier staat de paal helemaal vast. Weet u niet goed hoe u precies te werk moet gaan met snelbeton? In dat geval is het altijd interessant om rekening te houden met de onderstaande werkwijze:

1.) Graaf een gat op de plaats waar het object moet worden verankerd. Wees er bovendien zeker van dat het gat over de juiste afmetingen beschikt.

2.) Giet het gat vol met schoon leidingwater.

3.) Plaats vervolgens de paal of het andere object in het midden van het gat en vul deze gelijkmatig met snelbetonmortel. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven hoeft u ze niet te mengen. Is het gat volledig gevuld? Til de paal dan iets op waardoor de snelbetonmortel ook onder de paal terecht kan komen.

4.) Is er sprake van nog aanwezige, droge mortel? In dat geval moet u deze besproeien met water. Vergeet bovendien ook niet om het oppervlak aan te kloppen waardoor de ingesloten lucht kan worden verwijderd.

5.) Plaats de paal of het object in de gewenste positie en controleer dit na een tijdsduur van ongeveer 2 minuten. Let wel op, de omstandigheden kunnen hier een bepaalde impact op hebben. De positie moet in deze fase gecorrigeerd worden indien vereist. Wanneer dit is gebeurd hoeft de paal niet meer te worden ondersteund. Het oppervlak kan bovendien per direct, glad afgewerkt worden.

6.) Het snelbeton is inmiddels uitgehard waardoor de paal of het andere object muurvast is komen te zitten.

Het gebruik van metselmortel

Als derde en laatste type beton is er nog metselmortel. Het betreft hier een hydraulisch bindmiddel die wordt gerealiseerd op basis van portlandcementklinker. Tijdens het productieproces wordt aan de klinker een bijzonder fijne fractie kalksteenmeel evenals een luchtbelvormer toegevoegd. Het is tijdens het productieproces bijzonder belangrijk dat er een correcte verhouding portlandcementklinker, kalksteenmeel en luchtbelvormer wordt gevormd. Door deze te combineren met een zekere maalfijnheid ontstaat uiteindelijk metselcement. Van dit type cement wordt uiteindelijk metselmortel gemaakt waar in principe uitsluitend zand en water aan moet worden toegevoegd. Let op, de exacte eigenschappen van metselmortel worden bepaald door de mengverhouding in kwestie door middel van metselzand en water. Door gebruik te maken van metselcement uit het aanbod hier bij Betondingen.nl kan eveneens zogenaamd doorstrijkwerk worden gerealiseerd.