Beton gieten door middel van zelfverdichtend beton

 • Geplaatst op
 • Door Dirk-Jan
Beton gieten door middel van zelfverdichtend beton

Er zijn verschillende redenen aan te halen waarom beton gieten vandaag de dag zo populair is. Door gebruik te maken van het zogenaamde zelfverdichtend beton kunt u immers rekenen op een groot aantal interessante voordelen. Zelfverdichtend beton komt overgewaaid uit Japan en is een vrij nieuwe betonsoort. Ze staat er om bekend over een hoge vloeibaarheid te beschikken waardoor ze na het gieten niet meer moet worden verdicht. Bent u ook benieuwd welke verdere voordelen het gebruik van deze betonsoort met zich meebrengt? Lees dan snel verder, want we vertellen u er graag alles over in dit interessante blogartikel!

Voorwaarden voor zelfverdichtend beton

Beton gieten door middel van zelfverdichtend beton kan slechts in bepaalde omstandigheden. Het is namelijk zo dat zelfverdichtend beton aan een aantal eisen dient te voldoen. Het betreft hier de volgende:

 

 • Door beton gieten met deze betonsoort moet het mogelijk zijn om moeilijke vormen door het eigen gewicht op te vullen.
 • Bij beton gieten moet het mogelijk zijn om door het eigen gewicht door de dichte wapeningsnetten te vloeien.
 • Er is sprake van een hoge weerstand tegen segregatie.

 

Het gieten van beton is dus uitsluitend mogelijk wanneer er sprake is van een degelijke vloeibaarheid, maar deze mag ook niet te aanzienlijk zijn. Bij een hoge vloeibaarheid kan er namelijk sprake zijn van segregatie waarbij er een ontmenging wordt gerealiseerd. Het spreekt voor zich dat beton gieten in deze situatie geen optie meer is. 

Waarom kiezen voor beton gieten? 

Beton gieten door gebruik te maken van zelfverdichtend beton kan in bepaalde situaties niet alleen een vereiste, maar gewoon aan te raden zijn. Er zijn diverse zeer interessante voordelen verbonden aan het gebruik van dit soort van beton. We hebben ook deze voordelen uiteraard nog even uitgebreid voor u op een rijtje gezet. Op deze manier kunt u zelf bepalen waarom beton gieten ook bij de realisatie van uw projecten interessant kan zijn.

 

 • Er is bij beton gieten met deze betonsoort geen verdichting van het beton meer nodig.
 • Er is tot 50 procent minder arbeid vereist.
 • Beton gieten is zeer eenvoudig bij de realisatie van moeilijke bekistingen.
 • Er is minder geluidshinder door trillen bij het storten.
 • U bent verzekerd van een hogere kwaliteit en sterkte.
 • Er is geen sprake van waterafscheiding. 

Beton gieten voor diverse realisaties

Beton gieten wordt steeds vaker toegepast voor het realiseren van verschillende uit beton opgebouwde artikelen. Het betreft hier bijvoorbeeld niet alleen betonpoeren, maar ook muurafdekkers evenals paalmutsen. Ook wanneer er voor wordt gekozen om betonnen banken te realiseren die bijvoorbeeld uitstekend tot hun recht zouden komen in uw tuin wordt er gebruik gemaakt van zelfverdichtend beton, ook wel vloeibeton genaamd. 

Vrij nieuw, maar stevig in opmars

Zoals eerder in dit blogartikel reeds aangegeven moet het gezegd dat de opkomst van het gieten van beton door middel van zelfverdichtend beton in Europa nog vrij nieuw is. Dit neemt echter niet weg dat het aan een stevige opmars bezig is. Op moment van schrijven zou zomaar even 15 procent van alle beton in Europa reeds zelfverdichtend zijn. De algemene verwachting is dat de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding er voor zal zorgen dat dit percentage naar de toekomst toe vrij snel zal toenemen.