Betonpoeren voor een goede fundering

Betonpoeren voor een goede fundering

Palen vertellen verhalen

Palen spreken tot onze verbeelding. Er horen vele verhalen bij verschillende palen.

Betonpoeren

Er is een boekje verschenen met ‘verhalen bij de Texelse strandpalen’ waarin strandjutters, en strandvonders hun verhalen doen die te maken hebben met de Texelse Strandpalen.

Ook de gemeente Zwolle heeft haar palen-project: ‘palen vertellen verhalen’. In het buitengebied waar veel wandelaars en fietsers komen hebben ze leuke verhalen aan de palen bevestigd die in de buurt van rustplekken of bankjes staan. De mensen kunnen kiezen voor een kinderverhaal of een verhaal voor volwassenen.

Zo heb je natuurlijk ook nog de tothempalen in Zuid-Oost Alaska. Ook tothem-palen vertellen verhalen. Ze zijn niet religieus, maar vertellen een stuk geschiedenis dat bewaard moet blijven. De mensen die vroeger tothem-palen maakten trokken rond van dorp tot dorp of naar een clan en maakten zo paal naar aanleiding van de verhalen die die mensen hadden te vertellen.

Tothem-palen worden gemaakt van hout en hebben een gemiddelde levensduur van zo’n zestig jaar. Als die periode verstreken was liet men de paal gewoon rotten en kwam er ruimte voor een nieuw verhaal. Tothem-palen zijn altijd gemaakt uit rood-cederhout.

Palen in Nederland zijn bijna altijd gemaakt van hout. Om een houten paal goed in de grond te kunnen zetten heeft men paaldragers en betonpoeren nodig. Een paaldrager is een stalen plaat van een bepaalde afmeting met in het midden een moer. De paaldragers worden vaak in combinatie gebruikt met een betonpoer waar een draadeind aan zit. De betonpoeren dienen als fundament en de paaldrager is een perfect koppelstuk tussen uw betonpoer en houten staander van uw veranda, carport of wat u ook gaat bouwen.

Reken maar dat de paaldragers en betonpoeren van betondingen.nl ook verhalen kunnen vertellen. Heeft u een mooi paal-verhaal stuur het dan op naar betondingen.nl en wie weet als het puntje bij paaltje komt wat voor moois dat er dan kan gebeuren!