Jumboblokken voor antiparkeerbeleid

Jumboblokken voor antiparkeerbeleid

Jumboblokken.

Jumboblokken worden ook wel eens varkensruggen, biggenruggen of olifantenruggen genoemd, wat een vreemde naam is voor een betonblok die vaak voor een afscheiding in de tuin of op een fabrieksterrein wordt gebruikt. Dit wetende en als je er meer op let zie je steeds vaker van die varkensruggen in het straatbeeld, in de kleuren wit, geel of grijs.

Jumboblokken.

Het is natuurlijk niet een blok waar je makkelijk mee aan de haal gaat, want het is gemaakt van massief beton. Om deze reden worden deze blokken ook vaak gebruikt voor de veiligheid, of zelfs om inbraken te voorkomen bij gebouwen met veel glas, zoals showrooms van garages of meubels.

Gemeenten gaan ze steeds vaker gebruiken als bijvoorbeeld bochtbeschermers voor zwaar vrachtverkeer of om uitvoering te geven aan hun parkeerbeleid. Dit zijn allemaal zeer praktische zaken, maar deze betonnen varkensruggen kunnen natuurlijk ook geplaatst worden om het straatbeeld op te fleuren. Het leuke is dat ze in elke kleur te schilderen zijn en in die zin worden ze natuurlijk voor particulieren ook interessant.

Voor het allerleukste om te zien wat je met die jumboblokken allemaal kunt doen moet je naar Heerhugowaard. Daar heeft een kunstenaar de jumboblokken in het straatbeeld allemaal omgetoverd tot kleine Volkswagenbusjes. Alle geruime tijd sieren deze grappige campertjes het straatbeeld van deze plaats. Er wordt weleens gezegd dat ‘wie met de kunst trouwt, de kritiek als schoonmoeder krijgt’ maar dat gaat niet op voor deze jumboblokken.

Maar kunst maakt de wereld wel mooier en interessanter. Zoals bijvoorbeeld in Breda waar kunstenaars lange wegen met varkensruggen in felle kleurtjes hebben geschilderd. Ideeën te over. Er worden ook leuke bankjes van gemaakt voor de allerkleinsten. Er worden ook prijsvragen uitgeloot over hoe de ‘saaie’ varkensruggen een nieuwbouwwijk kunnen opfleuren.

Kortom de Jumboblokken zijn een ideaal object voor de veiligheid en de kunst en uit die combinatie kunnen mooie dingen ontstaan.