Muurafdekkers van beton plaatsen

  • Geplaatst op
  • Door Dirk-Jan
Muurafdekkers van beton plaatsen

Muurafdekkers beton hoe plaats je deze op de juiste manier op uw gevel?

Muurafdekkers plaatsen

1. Schoonmaken

Begin met de muur of gevel schoon te maken als deze aangeslagen of compleet bedekt is met mos dit kunt u eventueel laten doen maar met een hogedrukreiniger is het ook zo gedaan. bij nieuwe gevels is dit uiteraard niet van belang.

2. Muurafdekkers op maat

De voorbereidingen van het leggen kunnen gereed gemaakt worden het is gemakkelijk om vooraf de betonnen muurafdekkers allemaal op maat te maken zodat u in 1 keer door kan plaatsen, maar dit zal afhankelijk zijn van de situatie en ervaring.
Geef de muurafdekkers een tussenvoeg van circa 5mm voor het krimpen en uitzetten van het materiaal.
Deze naden dienen in een later stadium afgekit te worden.

3. Voorbereidingen voor het leggen

Begin met de muur of gevel licht vochtig te maken voor voldoende hechting doe dit ook bij de muurafdekkers door middel van een natte stoffer over de onderkant te strijke als u het met de tuinslang wil doen begin dan niet te snel met leggen.

4. Waarmee bevestig je de muuradekkers nu mee op de muur?

Het beste is de afdekkers in de metselspecie of mortel te leggen waarom niet met kit?
De gevel zal niet altijd 100% vlak zijn doordat metselwerk altijd handwerk blijft en stenen kunnen ook erg onregelmatig zijn.
Daardoor is het plaatsen in de mortel vele malen makkelijker, U kunt beter stellen en corrigeren voor een mooier eindresultaat.

5. Mortel maken.

Begin met mortel aan te maken hiervoor kunt u kant en klare mortel gebruiken en deze mengen door middel van een boormachinemenger of betonmolen naar wens van de hoeveelheden die u moet verwerken. meng de mortel lang genoeg met de juiste hoeveelheid water zodat het een mooi brei wordt.

6. Leggen van betonnen Muurafdekkers.

Spreid met een troffel de specie uit op de muur en probeer deze zo gelijkmatig te verspreiden en met de juiste dikte zodat er een mooie voeg overblijft, dan kunt u met leggen beginnen. stel zonodig een draad of lijn zodat u in een mooie recht kan leggen.

7. Overtollige mortel?

Wat doe je met overtollige mortel?, probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen i.v.m. met smetten of ondersmeren van de muur mortel is vaak erg moeilijk eraf te krijgen. Mortel die overtollig is verwijder deze direct met een troffel of voegspijker. 

8. Schoonmaken

Schoonmaken van gereedschap is wel van belang als u het vaker gaat gebruiken, mortel koekt wel aan en is daarna lastig schoon te krijgen.

9. Alle muurafdekkers liggen op zijn plaats en nu?

Een bakkie koffie tussendoor kan geen kwaad :-) u heeft hard gewerkt en waarschijnlijk helemaal te tijd vergeten in uw drift.
Zo lang genoeg gezeten nu weer aan het werk!

10. Naden afkitten

Het kitten van de naden kan een lastig karweitje zijn, blijf vooral rustig en spuit voldoende kit in de naden.
Haal overtollige kit weg door eerst met wat zeepsop de naad goed nat te maken zodat niet alles plakt daarna kunt u met een lepel of pvc pijpje eroverheen strijken zodat er een mooie gladde voeg ontstaat (er zijn in de handel ook wel originele kitspullen verkrijgbaar) Als het kitwerk gedaan is kan het uitharden en is de afdekking waterdicht en kan het geheel er weer voor jaren tegenaan zodat u gevel behouden blijft van weersinvloeden en tegelijk is de muurafdekker een sierlijke nette afwerking.

Kant en klare muurafdekkers kunt u hier vinden: Muurafdekkers beton