Tuintegels vervangen? Dit zijn de do's en don'ts

  • Geplaatst op
  • Door Betondingen
Tuintegels vervangen? Dit zijn de do's en don'ts

Ben je van plan om je tuintegels te vervangen en een frisse, nieuwe uitstraling aan je buitenruimte te geven? Dat is een geweldig idee! Maar voordat je aan de slag gaat met het uittrekken van die oude tegels en het leggen van de nieuwe, zijn er een paar belangrijke do's en don'ts die je in gedachten moet houden. In dit artikel bespreken we ze, zodat je het meeste uit je tuinrenovatie kunt halen.

Do's:

  1. Plan vooraf:

Voordat je begint, is het essentieel om een goed plan te hebben. Denk na over het ontwerp van je nieuwe terras of tuinpad en meet de ruimte zorgvuldig op. Maak ook een schets of gebruik een ontwerptool om een duidelijk beeld te krijgen van hoe je nieuwe tegels eruit zullen zien.

  1. Kies de juiste tegels:

Niet alle tegels zijn geschikt voor buitengebruik. Zorg ervoor dat je tuintegels kiest die speciaal zijn ontworpen voor de tuin, zoals betontegels, natuursteen of keramische tegels. Let ook op de afmetingen, kleuren en patronen die passen bij de stijl van je tuin.

  1. Bereid de ondergrond goed voor:

Een stevige en vlakke ondergrond is essentieel voor een duurzaam resultaat. Verwijder daarom alle oude tegels en graaf de grond indien nodig af om een stabiele basis te creëren. Vul vervolgens de ruimte op met zand en zorg ervoor dat dit goed is geëgaliseerd voordat je de nieuwe tegels legt.

  1. Gebruik de juiste gereedschappen en materialen:

Zorg ervoor dat je beschikt over de juiste gereedschappen en materialen voordat je begint. Denk aan een schop, een waterpas, een rubberen hamer en voegmortel. Dit zal het proces een stuk makkelijker maken en zorgen voor een mooi eindresultaat.

  1. Wees geduldig en nauwkeurig:

Het leggen van nieuwe tuintegels vergt geduld en nauwkeurigheid. Neem de tijd om elke tegel zorgvuldig te plaatsen en te controleren op niveau. Gebruik afstandhouders om gelijke voegen te creëren en zorg ervoor dat de tegels stevig op hun plaats liggen voordat je verder gaat.

Don'ts:

  1. Oude tegels over bestaande tegels leggen:

Het kan verleidelijk zijn om nieuwe tegels gewoon over de oude te leggen om tijd te besparen, maar dit is geen goed idee. Oude tegels kunnen scheuren of verzakken, waardoor je nieuwe terras of pad ongelijk wordt en sneller beschadigd raakt.

  1. Te snel werken:

Haastige spoed is zelden goed, vooral als het gaat om het leggen van tuintegels. Neem de tijd om het werk goed te doen en zorg ervoor dat elke stap grondig wordt uitgevoerd. Dit voorkomt problemen op de lange termijn en zorgt voor een mooier resultaat.

  1. Verwaarlozing van de afwatering:

Een goede afwatering is essentieel om te voorkomen dat je terras of pad bij regenachtig weer onder water komt te staan. Zorg ervoor dat de tegels een lichte helling hebben, zodat het water weg kan stromen, en gebruik indien nodig drainagebuizen of -goten.

  1. Onvoldoende voegen:

Het correct voegen van de tuintegels is net zo belangrijk als het leggen ervan. Gebruik een geschikte voegmortel en vul alle voegen gelijkmatig op. Dit helpt om onkruidgroei te voorkomen en zorgt voor een strakke afwerking.

  1. Geen rekening houden met toekomstig onderhoud:

Tuintegels hebben regelmatig onderhoud nodig om ze in goede staat te houden. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de tegels en het ontwerpen van je tuin. Zorg ervoor dat je gemakkelijk toegang hebt tot de tegels voor eventuele reparaties of reiniging.

Het vervangen van tuintegels kan een fantastische manier zijn om je buitenruimte nieuw leven in te blazen, maar het is belangrijk om het goed te doen. Met deze do's en don'ts ben je goed voorbereid om aan de slag te gaan en te genieten van een prachtig vernieuwde tuin!