Veilig werken op een bouwplaats is belangrijker dan ooit

  • Geplaatst op
Veilig werken op een bouwplaats is belangrijker dan ooit

Hoewel er de afgelopen tientallen jaren verschillende belangrijke stappen zijn ondernomen om de veiligheid op de bouwplaatsen in ons land te verbeteren vallen er helaas ieder jaar nog gewonden en doden. We kunnen er dan ook niet genoeg op blijven hameren dat het nog steeds belangrijk is én belangrijk blijft om je te houden aan de veiligheidsvoorschriften. Welke voorschriften dit onder andere zijn? Daar vertellen we je in dit blogartikel meer over.

Kleding

Iedereen die werkzaam is op een bouwplaats dient zich te houden aan de kledingvoorschriften die zijn opgesteld. Toch merken we vaak dat hier te makkelijk mee wordt omgegaan. Op verschillende bouwplaatsen zal je bijvoorbeeld zien dat er niet altijd een helm wordt gedragen. Steeds vaker wordt er dan ook een veiligheidsadviseur in de hand genomen die erop moet toezien dat alle medewerkers zich houden aan de regels. Enkele items die onmisbaar zijn op een bouwplaats zijn bijvoorbeeld werkbroeken, werkschoenen en veiligheidshesjes. Mocht je werken met gevaarlijke stoffen of bijvoorbeeld extreme temperaturen is het belangrijk om je werkkleding hierop af te stemmen.

Valbeveiliging

De meeste bedrijfsongelukken in de bouw vinden helaas plaatsen doordat er zonder veiligheidsmaatregelen op hoogte wordt gewerkt. Dit gevaar zit ‘m dan ook voornamelijk in het feit dat er te makkelijk met deze maatregelen wordt omgegaan. Ook wanneer je iedere dag opnieuw op grote hoogtes werkt is het altijd belangrijk om gebruik te maken van valbeveiliging. Een misstap is namelijk zo gemaakt en kan enorme gevolgen met zich meebrengen.

Neem geen onnodige risico’s

Veel medewerkers op een bouwplaats nemen ook vandaag de dag nog te veel onnodige risico’s. Dit kan voorkomen uit gewenning, maar ook gewoon uit het simpele feit dat iemand de stoer wil overkomen. Tuurlijk zal iedereen hier om kunnen lachten tot het moment dat het misgaat. Neem dan ook je eigen verantwoordelijkheid en spreek mensen er zelf op aan wanneer ze zich niet houden aan de opgestelde veiligheidseisen.

Neem de tijd

Ook wij begrijpen dat het belangrijk is om een deadline te halen, maar dit belang valt in het niets vergeleken met je eigen gezondheid. Ook de klant of opdrachtgever zal dit begrijpen en wees dan ook zeker niet bang om te vertellen dat de klus een paar uurtjes langer zal duren. Uiteindelijk is het iedere dag opnieuw belangrijk dat je met z’n allen weer veilig naar huis kunt en de volgende dag weer fris op je werk verschijnt.