Welke verschillende soorten beton bestaan er?

  • Geplaatst op
  • Door Dirk-Jan
Welke verschillende soorten beton bestaan er?

We vertellen u waarschijnlijk niets nieuws wanneer we u zeggen dat er tegenwoordig verschillende soorten beton bestaan. Daar komt bij dat het duidelijk is dat dit materiaal vandaag de dag van zeer groot belang is geworden. Beton wordt dan ook niet enkel en alleen gebruikt voor het realiseren van een gebouw, daarnaast worden er ook steeds vaker betonnen elementen gebruikt in bijvoorbeeld de tuin. Wat met name te denken van een bank van beton? Hetzelfde kan ook gezegd worden voor wat het straatbeeld betreft. Zowel de trottoirbanden als de varkensruggen die u op straat of op parkings tegen kunt komen zijn immers van beton vervaardigd. Wilt u graag meer te weten komen over beton en dan misschien nog wel in het bijzonder over de verschillende vormen die er bestaan? Wij zetten ze in dit blogartikel graag even voor u op een rijtje!

Gewapend en voorgespannen beton

De eerste twee vormen van beton die we graag aan u voorstellen zijn gewapend en voorgespannen beton. Het is algemeen bekend dat beton in staat is om zeer grote drukkrachten te weerstaan. Dit kan evenwel niet gezegd worden van de trekkrachten. Om de zogenaamde trekspanning op te kunnen vangen wordt er een wapening van stalen staven of netten toegevoegd aan het beton. Bij voorgespannen beton gaat men nog een stapje verder. In principe gaat het hierbij immers om een speciale uitvoering van gewapend beton. Een deel van de wapening wordt bij dit betontype immers voorgespannen. Dit zorgt er voor dat het beton de mogelijkheid krijgt om een hogere belasting te dragen.

Spuitbeton

Wordt er gebruik gemaakt van spuitbeton? In dat geval gaat het om beton dat op een bepaald oppervlak wordt gespoten zonder bekisting. In het merendeel van de gevallen wordt er van dit type beton gebruik gemaakt voor het restaureren van bestaande gevels. Deze betonsoort kan echter ook worden aangewend om een nieuwe gevel te voorzien van een expressief karakter.

Zelfverdichtend beton

Uiteraard is er ook nog sprake van het zogenaamde zelfverdichtend beton. Er wordt naar deze vorm van beton ook wel eens verwezen als 'vloeibeton'. Deze betonsoort wordt onder meer gebruikt voor het vervaardigen van betonpoeren, maar ook voor muurafdekkers, paalmutsen evenals betonnen banken voor in de tuin.

Zelfreinigend beton

Beton staat er om bekend een materiaal te zijn die bijzonder lang haar authentieke uitstraling blijft behouden. Dit is eigenlijk standaard reeds het geval, maar het kan uiteraard altijd beter. Door gebruik te maken van zelfreinigend beton beschikt u dan ook over een betonsoort die voor een zomaar even nog langere periode haar originele uitstraling zal blijven behouden. Op deze manier heeft u er werkelijk geen enkel omkijken naar.

Beton voorzien van motieven

Op het ogenblik dat beton nat wordt verschijnen er motieven die weer verdwijnen wanneer het is opgedroogd. Omdat deze motieven over een aantrekkelijk, visueel karakter beschikken wordt deze betonsoort zeer vaak toegepast in de douche, maar ook in het bad evenals rond het zwembad.

Stampbeton

Tot slot willen we ook nog even het zogenaamde stampbeton aan u voorstellen. Dit type beton is vrij droog en wordt gebruikt voor de realisatie van onder meer L-elementen, maar ook U-elementen, trottoirbanden evenals stapelblokken. Van welke van al deze verschillende soorten beton u uiteindelijk ook gebruik gaat maken, u zult merken dat het een materiaal betreft die de moeite meer dan waard is!