• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Tuintegels leggen

Je kan er bij tuintegels leggen voor kiezen om een keuze te maken uit verschillende mogelijkheden. In eerste instantie geldt voor heel wat mensen dat ze de keuze maken om dit karwei uit te besteden aan een professionele vakman. Dit gezegd hebbende geldt ook voor steeds meer mensen tegenwoordig dat men ervoor kiest om de tuintegels zelf te leggen. Op deze manier hoopt men natuurlijk onder meer om de kosten voor de plaatsing te kunnen besparen. Dat is begrijpelijk. Het leggen van tuintegels zorgt er in de praktijk in ieder geval voor dat er met verschillende factoren rekening dient te worden gehouden. Ben jij ook benieuwd naar wat deze factoren nu precies zijn en hoe je de plaatsing het beste kan uitvoeren? Lees dan vooral snel verder en kom alles te weten over hoe je de tuintegels uit ons assortiment het beste kunt plaatsen. Natuurlijk kan het ook geen kwaad om al onze verschillende soorten tuintegels allereerst te ontdekken. Bekijk onze tuintegels met houtlook uitstraling, zwarte tegels, grijze tegels óf tuintegels in de kleur antraciet.

Je tuintegels leggen met dit handige stappenplan

Wil je graag zelf je tuintegels leggen? Dan moet je er rekening mee houden dat dit op een correcte manier dient te gebeuren. Het laatste wat je namelijk wil is dat je geconfronteerd wordt met een terras dat schots en scheef komt te liggen. Voor heel wat mensen geldt dat ze vrezen dat het leggen van bijvoorbeeld keramische tuintegels in de praktijk een vervelend karwei kan zijn dat heel wat kopzorgen met zich meebrengt. Dat valt echter bijzonder goed mee. Voor het tuintegels leggen kan je in de praktijk dan ook perfect het hieronder terug te vinden stappenplan volgen:

  1. Beginnen doe je met het afgraven van de grond. Het wordt aangeraden om de grond af te graven tot een diepte van ongeveer 15 à 20 centimeter.
  2. De tweede stap heeft betrekking tot het aanbrengen van ophoogzand. Maak gebruik van een lange lat om het glad te strijken.
  3. De ondergrond dient met behulp van een lat stevig te worden aangedrukt.
  4. De vierde stap heeft betrekking tot het opstellen van de kantopsluiting. De opsluitbanden dienen op een bepaalde manier in elkaar te passen. De kantopsluiting is van belang voor het vast kunnen houden van de bestrating. Uiteraard dien je de afmetingen van kantopsluitingen aan te laten sluiten op de tuintegels. Tegels van 50x50 cm hebben bijvoorbeeld een andere kantopsluiting nodig dan tegels van een overig formaat.
  5. Het is mogelijk om het zandbed te verdichten door ze aan te stampen. Vervolgens is het mogelijk om met behulp van een rechte, houten plank het overtollige zand naar je toe te trekken.
  6. De zesde stap heeft betrekking tot het plaatsen van de terrastegels op een vlak zandbed. Door gebruik te maken van een rubberen hamer is het mogelijk om deze tuintegels aan te tikken zonder dat er schade wordt aangebracht aan de tegels. Natuurlijk kan je er in dit geval altijd voor kiezen om de tuintegels te voegen voor een extra mooi eindresultaat.
  7. Tot slot raden wij het altijd om direct de tuintegels schoon te maken, dit kan op dezelfde wijze zoals je gewend bent van het schoonmaken van tuintegels van keramiek.

Bovenstaand stappenplan maakt duidelijk dat zelf je tuintegels leggen helemaal geen grote problemen met zich mee hoeft te brengen. Dit gezegd hebbende kan het in de praktijk belangrijk zijn om ook enkele voorbereidende werkzaamheden uit te voeren. Zo moet je bijvoorbeeld vaak ook rekening houden met het realiseren van een goede fundering. En wat bovendien verder ook te denken van het vrijmaken van de grond van bloemen en planten? Het spreekt voor zich dat tuintegels leggen op een ondergrond bezaaid met groen niet meteen de beste keuze is.

Hoe realiseer je een geschikte fundering voor je tuintegels?

Ga je tuintegels leggen die zijn gemaakt van beton? In dat geval zal je zeker rekening willen houden met het plaatsen van een fundering. Een goede fundering is zeer belangrijk. Alleen op deze manier kan je er namelijk voor zorgen dat je betontegels niet komen te verzakken. Voor de fundering geldt dat ze bestaat uit twee zaken, namelijk:

  1. Een verstevigde ondergrond;
  2. Een kantopsluiting.

In eerste instantie dient er een verstevigde ondergrond te worden gemaakt voorafgaand aan het tuintegels leggen. Het wordt op dit vlak aangeraden om een anti-worteldoek te plaatsen. Daarbij wordt het aanbevolen om ervoor te zorgen dat de stroken minstens 15 centimeter overlappen. Het anti-worteldoek kan op maat worden gesneden met behulp van een breekmes. Vervolgens is het een goed idee om de ondergrond te verstevigen met behulp van 20 centimeter steenslag 0/20 of betonpuin 0/40. Vervolgens dien je de laag ook nog te verdichten met behulp van een trilplaat. Tot slot kan je een laag van ongeveer 12 centimeter aan zandcement verdelen over de steenslag.

Bij een fundering realiseren voor je tuintegels leggen moet je na bovenstaande het zandcement reien. Dit kan je doen met behulp van een gewone plank of door gebruik te maken van een afreilat. Plaats de twee aluminium profielen op het niveau dat je wenst in de stabiele laag. Vervolgens dien je de afreilat of plank over de twee profielen naar je toe te trekken. Het overtollige zand kan vervolgens worden verwijderd. Op deze manier is het mogelijk om het volledige terras af te werken. Zorg hierbij voor het realiseren van een hellingsgraad van ongeveer één à twee centimeter.

Tot slot dien je bij het realiseren van je fundering voor tuintegels leggen ook rekening te houden met het verdichten van het zandcementbad. Dit kan je het beste doen met behulp van een trilplaat. Op deze manier komt de fundering enkele centimeters te zakken. Het is dan ook belangrijk om nog even te controleren of de grond wel nog steeds voldoende afloopt of niet. Besteedt er de nodige aandacht aan dat de tegels nooit hoger komen te liggen dan de waterkering van je woning. Dit is uiteraard van bijzonder groot belang tijdens het tuintegels leggen.

Zelf je tuintegels aanleggen hoeft geen probleem te zijn

Hier bij Betondingen je tuintegels bestellen en vervolgens zelf je tuintegels leggen hoeft in de praktijk helemaal geen probleem te zijn, in tegendeel. De bovenstaande informatie heeft duidelijk gemaakt waar je precies rekening mee moet houden voor het kunnen realiseren van een optimaal eindresultaat. Volg je dit stappenplan en de informatie met betrekking tot het realiseren van je fundering? Dan kom je een heel eind. Op deze manier zal je kunnen vaststellen dat zelf je tuintegels leggen zonder probleem tot de mogelijkheden gaat behoren.