• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Keramische tuintegels leggen

Zelf keramische tuintegels leggen is iets wat veel mensen overwegen. Op deze manier probeert men uiteraard de kosten te voorkomen die in rekening gebracht kunnen worden door een ervaren vakman voor wat de plaatsing van de tegels betreft. Ondanks het feit dat heel wat mensen interesse hebben in het zelf leggen van deze tuintegels stellen velen zich tegelijkertijd de vraag hoe ze dat nu precies het beste kunnen aanpakken. Is dat een vraag die je jezelf ook stelt? Dan is het de moeite waard om je even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie. Zo weet je precies waar je voor het keramische tuintegels leggen allemaal rekening mee moet houden.

Van welke uitdaging is er sprake bij keramische tuintegels leggen?

Op vlak van tuintegels dient er rekening mee te worden gehouden dat deze niet alleen maar duurzaam moeten zijn. Daarnaast valt of staat het uiteindelijke resultaat door de manier waarop de tegels worden verwerkt. Heb je de keuze gemaakt voor keramische tegels? Dan zal je kunnen vaststellen dat enige kennis of expertise kan zijn vereist voor het plaatsen van deze tegels in je tuin. De plaatsing op een correcte manier uitvoeren is vereist vanwege verschillende redenen. Denk hierbij concreet aan:

  • Het langdurig stabiel blijven liggen van de tuintegels;
  • Het voorkomen van opvriezen van de tegels van de ondergrond.

In de praktijk geldt dat keramische tuintegels leggen nog steeds bijzonder vaak verkeerd wordt aangepakt. Op het eerste oog merk je daar echter doorgaans maar weinig van. Het is pas wanneer er bijvoorbeeld sprake is van strenge vorst dat er problemen gaan opduiken. Wil jij ervoor zorgen dat je altijd kan rekenen op een optimale uitstraling voor wat jouw terras uit keramische tuintegels betreft? Dan kan je daarvoor alle vereiste informatie terugvinden hier op deze pagina. Uiteraard kunnen we je natuurlijk alvast garanderen dat al onze tuintegels, dus in de kleuren antraciet, grijs, zwart of houtlook

Hoe kan je precies keramische tuintegels aanleggen?

Het eerste waar je bij keramische tuintegels leggen rekening mee dient te houden zijn de twee verschillende manieren waarop je te werk kan gaan. Wat dit betreft maken we een onderscheid tussen deze opties:

  1. Het is mogelijk om keramische tegels te plaatsen op een losse ondergrond;
  2. Je kan keramische tegels leggen op een gestabiliseerde ondergrond.

Voor welke van beide opties jij gaat kiezen met betrekking tot keramische tuintegels leggen is afhankelijk van de ondergrond waarover je beschikt in je tuin. Is er bij jouw woning sprake van een stabiele ondergrond? Zijn er bovendien in de buurt geen gevallen bekend van tegels die ernstig verzakken? In dat geval zal je het beste gebaat zijn bij de tweede optie. Woon je echter in een regio waarin er sprake is van volledige tuinen die massaal verzakkingen vertonen? In dat geval wordt het aangeraden om te kiezen voor de eerste optie. Dat lijkt misschien een beetje opvallend, maar dat is het niet. Door deze eerste optie te verkiezen zorg je er namelijk voor dat je altijd nog de mogelijkheid hebt om je terras (verder) op te hogen.

Wat wanneer er water door je tuin loopt?

Ga je keramische tuintegels leggen in een tuin waar water doorheen loopt? Ook in dat geval zal je kunnen vaststellen dat de keramische tuintegels van bijvoorbeeld 50x50 cm leggen op een gestabiliseerde ondergrond de beste keuze is. Ook dit is dus een factor waar je aandacht aan zal willen en moeten schenken.

Waar rekening mee houden bij het leggen van keramische tuintegels?

Bij keramische tuintegels leggen kan je er in eerste instantie voor kiezen om gebruik te maken van 8 centimeter stabilisatiezand met daar bovenop een laag van één centimeter gewoon straatzand. Voor deze laatste laag geldt dat het afrijden behoorlijk eenvoudiger wordt. Daarnaast is het echter ook mogelijk om gebruik te maken van gewoon straatzand gecombineerd met cement. Ook op deze manier zal je stabilisatiezand creëren. Er is in de praktijk ongeveer 25 kilogram vereist per 5 vierkante meter. Na het aanleggen van de tegels raden wij het aan om direct de keramische tuintegels schoon te maken voor de mooiste uitstraling.

Voor het zandbed geldt dat het gelegen moet zijn op een stevige ondergrond. Deze ondergrond dient bij voorkeur te bestaan uit een laag puin van ongeveer 20 centimeter. Deze puinlaag beschikt bovendien over een waterdoorlatend karakter. Dit is bijzonder belangrijk. Na het aanleggen en het aantrillen van het zandbed is het mogelijk om te beginnen met het plaatsen van de tegels. Doe dit bij voorkeur met tegel kruisjes.

Op deze manier kan je er bij je keramische tuintegels leggen op rekenen dat de voegen van de tegels overal over dezelfde breedte beschikken. Bovendien is het tevens van belang om ervoor te zorgen dat je terras over een afschot beschikt. Dit betekent concreet dat de tegels per meter één centimeter lager dienen te worden gelegd. Dit afschot is ervoor verantwoordelijk dat het water van je terras af kan stromen.

De afwerking

Tot slot dien je er na je keramische tuintegels leggen rekening mee te houden dat de tegels met behulp van een rubberen hamer voorzichtig aangeklopt dienen te worden. Op deze manier komen ze nog steviger te liggen. Wanneer de tegels van je terras zijn aangeklopt kan je ze voorzichtig met behulp van een tuinslang schoonmaken. Dit blijf je doen tot al het vuil van de tegels is verwijderd. Op het moment dat het terras volledig schoon is kan er worden begonnen met het voegen. Ga je net als je keramische tegels leggen ook het voegen zelf doen? Heb je dit echter nog nooit eerder gedaan? Dan is het altijd een goed idee om extra aandachtig naar de gebruiksaanwijzing van het voegmiddel te kijken. Houdt je rekening met alle informatie hier op deze pagina? Dan zal je kunnen vaststellen dat zelf je keramische tuintegels leggen perfect tot de mogelijkheden behoort.