• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Tuintegels snijden

Tuintegels snijden kan in de praktijk een vereiste zijn wanneer je bijvoorbeeld een prachtig terras in je tuin wenst te realiseren. Het snijden van tuintegels zorgt ervoor dat ze op maat gemaakt kunnen worden. Bovendien spreekt het voor zich dat je bij het betegelen van een terras ook rekening zal moeten houden met de aanwezigheid van bijvoorbeeld leidingen. Voor het snijden van tuintegels kan je gebruikmaken van verschillende gereedschappen. Soms kan het een vereiste zijn om gebruik te maken van een zwaar gereedschap zoals bijvoorbeeld een tegelzaag. Voor een kwetsbaardere tegelsoort geldt dat je dan weer voorzichtig(er) te werk moet gaan. In dat geval is het dan ook veelal een beter idee om gebruik te maken van een zogenaamde tegelsnijder voor het tuintegels snijden. Zou jij graag meer te weten willen komen over het snijden van je tuintegels? Dan is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de informatie die je hieronder aantreft.

De eerste stappen om te doorlopen bij tuintegels snijden

Tuintegels snijden vereist in eerste instantie altijd een bepaalde voorbereiding. In eerste instantie zal je bijvoorbeeld met behulp van een zogenaamde rolmaat de maat van het te betegelen stuk vloer moeten opmeten. Dit kan dus bijvoorbeeld je terras zijn. Van deze maat dient de breedte van de voeg af te worden getrokken. Vervolgens wordt het aanbevolen om op de tegels de afmeting af te tekenen met behulp van een viltstift en een winkelhaak. Het wordt aangeraden om dit op zo'n manier te doen zodat de afgesneden kant van de tegel in de hoek komt.

Ga jij je tuintegels snijden met een tegelsnijder? Dan kras je met het aanwezige snijwiel door de glazuurlaag van de tegel. Achter het wieltje bevindt er zich een breekvoetje. Op het moment dat het wieltje van de tegel af is gegaan is het mogelijk om de tegel te breken met behulp van het breekvoetje. Dit is mogelijk door de hendel omlaag te duwen. Ook is het mogelijk om een schroevendraaier of bijvoorbeeld een potlood onder de snijlijn te plaatsen. Op deze manier is het mogelijk om de tuintegel van je keuze te breken door de hendel van de tegelsnijder aan beide zijden omlaag te duwen.

Wanneer je bovenstaande hebt gedaan zal je ook nog de oneffenheden op het breukvlak willen verwijderen. Dit kan je voorzichtig doen door gebruik te maken van bijvoorbeeld een tegelkniptang of een vijl. Zo kan je bij je tuintegels snijden altijd rekenen op een mooi en gaaf eindresultaat.

Wat wanneer er sprake is van lastigere vormen?

Het spreekt voor zich dat niet elke vorm die je zal willen aftekenen op je tuintegels even eenvoudig is, in tegendeel. Is er voor je tuintegels snijden sprake van een lastigere vorm zoals een leiding? In dat geval kan het interessant zijn om gebruik te maken van een zogenaamde profielaftaster. Kies er in dit geval voor om de profielaftaster tegen het obstakel aan te drukken. Op deze manier kunnen de pennen zich vormen naar de vorm van de leiding. Vervolgens kan je deze vorm eenvoudig aftekenen op de tuintegel. Gelukkig valt het met het aantal lastige vormen buiten de woning goed mee. Voor het tuintegels snijden die gebruikt worden binnen in huis is dat doorgaans een ander verhaal.

Wanneer kies je voor het snijden van je tuintegels?

Een belangrijke vraag om rekening mee te houden is wanneer tuintegels snijden nu wel en wanneer het vooral niet aanbevolen is. Voor tegels van 20x20 centimeter die bovendien dunner zijn dan 10 mm is het eigenlijk perfect mogelijk om gebruik te maken van een tegelsnijder. Voor menig aantal mensen geldt echter dat ze in hun tuin gebruikmaken van grotere, zwaardere tuintegels van bijvoorbeeld 50x50 cm. In dat geval kan het noodzakelijk zijn om gebruik te maken van een zogenaamde tegelzaag tijdens het tuintegels snijden. Uiteraard maakt het niet uit of je nu tuintegels in de kleur zwart, grijs, antraciet of houtlook gebruikt.

Voor het zagen van hoekjes en vormen is het mogelijk om bij dit type tegel gebruik te maken van een haakse slijper met diamantschijf. Je hoeft deze niet persé te kopen wanneer je ze niet in bezit hebt. Het is doorgaans dan ook perfect mogelijk om deze gewoon te huren. Heb je hier nog nooit eerder gebruik van gemaakt? Laat je dan zeker goed informeren. Alleen op die manier zal je kunnen vaststellen dat je op een veilige manier te werk kan gaan. In bepaalde gevallen kan het zagen dus een goed (en noodzakelijk) alternatief zijn voor je tuintegels snijden. Op het moment dat je jouw tuintegels zorgvuldig hebt gesneden kan je in principe direct aan de slag met de tuintegels leggen. Vergeet naderhand niet om je keramische tuintegels schoon te maken en in dit geval kan je op dezelfde wijze aan de slag net zoals je dit doet bij reguliere tuintegels schoonmaken.

Je tegels snijden is niet altijd mogelijk

Bovenstaande heeft duidelijk gemaakt dat je tuintegels snijden in de praktijk niet altijd tot de mogelijkheden behoort. Gelukkig behoort het breken of zagen van de tegels dan wel doorgaans tot de mogelijkheden. Voor het breken van je tuintegels ga je in eerste instantie het glazuur inkrassen. Dit doe je met behulp van een glassnijder. Breek de afgetekende vorm vervolgens voorzichtig af. Hiervoor kan er gebruik worden gemaakt van een tegelkniptang. Het breukvlak kan, indien vereist, worden bijgewerkt met behulp van een vijl. Bovendien is het eveneens mogelijk om ervoor te kiezen om vormen uit te zagen met behulp van een beugelzaag. Deze dient in dat geval voorzien te zijn van een keramisch zaagblad. Eventueel is het ook mogelijk om een decoupeerzaag te gebruiken. Vergeet wel niet om hier dan een zaagje voor keramiek voor in te plaatsen. Vervolgens kan je jouw keramische tuintegels gaan aanleggen.

Een vorm uitsnijden of maken in je tuintegels

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je op zoek bent naar informatie over tuintegels snijden, omdat je een bepaalde vorm in je tegels moet maken. Moet je een rond gat maken in één van je tuintegels, bijvoorbeeld voor het realiseren van een leidingdoorvoer? Dan moet je in eerste instantie op de tegel het gat aftekenen. Vervolgens kan je met behulp van een glasboor (van bijvoorbeeld 8mm) een gat maken binnen deze cirkel. Het gat kan je vervolgens uitzagen met behulp van een beugelzaag met grit zaagblad. Wanneer je dit hebt gedaan zal je kunnen vaststellen dat er meer dan waarschijnlijk nog sprake zal zijn van achtergebleven randjes. Voor deze randjes geldt dat je ze eenvoudig kan verwijderen door middel van een gatentang of een ronde vijl. In ieder geval, de informatie op deze pagina zal je heel wat waardevolle inzichten hebben gegeven met betrekking tot tuintegels snijden.